Pravo ime Lola!

Najčešće pitanje koje mi je upućeno tokom života bilo je – Lola? Jel` ti to pravo ime?
Jeste, pravo.

Rođena sam u SFRJ. Tu regiju u kojoj sam rođena i živim najlakše nazivam Balkanom, a naše razlike vidim kao naše prednosti. Gradić u Hrvatskoj, Varaždin bio je divno mesto za roditi se i započeti odrastanje, školu. Bilo je mirno, Drava je bila jako blizu nas, ljudi su se poštovali i sve je bilo (i danas je) jako čisto.
Samo sam tamo bila često bolesna od nekih respoiratornih oboljenja. Stadion „Slobode“ odmah preko ulice davao mi je slobodu da trčim i da upoznajem sportove. Volela sam da pravim kolutove na šipkama oko rukometnog terena ali me je to često koštalo razbijene glave, kada bi već umorne ruke popustile i samo skliznule.

U školu sam krenula zahvaljujući nekom eksperimentu, sa nepunih šest godina. Toliko sam želela u školu po petice. Išla sam i u osnovnu muzičku. Volela sam I volim da pevam.

Jednom godišnje odlazili smo na more i kod rođaka, u Srbiju. Obožavala sam prilaz Beogradu i njegovim velegradskim svetlima. “Geneks” kula sijala je kao neka neosvojiva, magična tvrđava kada bismo prilazili auto-putem „Bratstva i jedinstva“. Sećam se i osećaja i svog oduševljenja, gledala sam netremice. Maštala sam o tom gradu.
I moj san se ostvario u januaru 1985. Varaždin je ostao iza mene, a ja sam stigla u moj grad svetla – Beograd. I ozdravila sam. Kao digresiju mogu da kažem da se Beogradu svašta dešavalo, ali to je i dalje moj grad.

Škola, ni muzička ni osnovna, a kasnije ni srednja, u mom životu ne bi imale neku važnu ulogu da nisam mogla toliko da se družim, da upoznajem ljude i to su moja najdivnija iskustva. Po završenoj gimnaziji upisujem ruski na Filozofskom fakultetu ali nakon godinu dana shvatam da to nije moja sreća. Prešla sam na Odsek za novinarstvo i komunikologiju Fakulteta političkih nauka u Beogradu, opet shvativši da se novinarstvom, u stvari, više nikada neću baviti. Probala sam, divno iskustvo ali ne i moj poziv.

Moje interesovanje otišlo je u smeru odnosa sa javnošću. Kao dobar organizator, najviše sam se bavila organizacijom specijalnih događaja (Event Management). Specijalizirala sam odnose sa javnošću na Fakultetu organizacionih nauka. Organizovala sam velike događaje, ali o tome drugom prilikom.

I tu se nekako umešao početak moje karijere, pa prelazak u korpooraciju (P&G) gde sam provela osam divnih godina. U to vreme dogodila se jedna od najvećih promena u mom životu, postala sam majka i od tog momenta počinju sve moje velike transformacije. Postala sam nepušač, supruga, majka dva puta i tri puta ostala bez posla do 2015. godine.
Uvek sam bila tihi buntovnik i nisam pristajala na nametnute i očekivane puteve, socijalno prihvaćenih aršina. Gledano spolja, sve to „očekivano“ sam ispunila do svoje 37. godine kad se ustvari pokreće moja najveća lična transformacija. Ipak, i pre toga bila sam spremna da uradim samo ono što je moje srce odobravalo. Iako tada to ne bih tako nazvala, danas znam da sam uvek sledila svoje snove.

Moja dalja edukacija počinje susretom sa NLP-om 2010. godine i ta ljubav traje i danas kada sam međunarodno sertifikovani NLP trener i profesionalni coach. Nemamo još uvek neki dobar prevod ove profesije i ne želim sad da ga tražim.

Radim sa ljudima, biznisima (dakle opet sa ljudima) u Sloveniji, Crnoj Gori, Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji, za sada. Svaki susret je moja škola i kroz svakog koga sam upoznala, rasla sam i ja. Na poziv mojih dragih kolega iz “Ujemi znanje” (Ljubljana Slovenija) radim kao Executive coach za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju, na projektu Transformacije organizacione kulture u velikoj osiguravajućoj kući. Otvaram uvek nova polja sa klijentima u sferi liderstva I timova visokih performansi.

Sa moje dve prijateljice i koleginice, Snežanom Prokić i Snežanom Đurđić osnovala sam Udruženje “Posvećenost radosti života”. Vlasnik sam konsalting agencije “Moonlight”, mentor sam Fondacije “Mozaik” za rad sa timovima i javne nastupe.

I da ne zaboravim… zahvaljujem mojoj sestri i mojim roditeljima što su mi dali baš to parvo ime – Lola, moj zaštitni znak, moj brand.

© Lola Tomić. Sva prava zadržana.